Senior beleidsadviseur Programma Varen

Geplaatst 1 week geleden

Functieomschrijving
In 2013 heeft de gemeenteraad de Nota Varen vastgesteld. Met deze nota streeft de gemeente naar een evenwichtiger gebruik van het binnenwater, met kleinere en schonere vaartuigen, een betere spreiding van het vaarverkeer, met slimme verkeerregelingen en dienstverlening waarmee alle soorten vaarweggebruikers ook op de drukste momenten kunnen doorvaren.

In het programma Varen – Passagiersvaart werkt de gemeente Amsterdam samen met Waternet aan het behalen van deze doelstellingen. Amsterdam streeft naar een open markt met gelijke kansen voor alle ondernemers en ruimte voor vernieuwing en het beheersen van de drukte en overlast op en om het water. Hierbij gaat het concreet onder andere om het opnieuw verdelen en uitbreiden van vergunningen voor passagiersvaartuigen, het opnieuw inrichten en nieuw gebruik van populaire op- en afstaplocaties (de zogenaamde A-locaties) in het centrum, het faciliteren van (nieuwe) ligplaatsen, het opstellen van een nieuw ligplaatsenbeleid en het ontwerpen van een nieuw beprijzingssysteem voor gebruik van het water en wal en bijbehorende voorzieningen door de passagiersvaart.

Onderdeel van het beleid was ook een modernisering van het vergunningstelsel voor rondvaartboten met o.a. een vergunningplafond voor boten langer dan 14 meter in combinatie met een gewogen toetreding. De Raad van State (RvS) heeft in juni een door reders ingesteld hoger beroep tegen dit nieuwe beleid voor rondvaartboten gegrond verklaard. Gezien de uitspraak heeft de gemeente ervoor gekozen om terug naar de tekentafel te gaan en in samenspraak met stakeholders het beleid voor de ordening van de passagiersvaart (vergunningstelsel) aan te passen.

Voor de uitwerking van dit beleid en mogelijk het instellen van tijdelijke regelgeving zoekt de gemeente Amsterdam een senior beleidsadviseur die in staat is beleidsdoelen te vertalen in concrete maatregelen en stevig onderbouwde voorstellen voor de aanpassing van de gemeentelijke regelgeving.

Werkzaamheden

Verantwoordelijk voor tactische beleidsontwikkeling voor de passagiersvaart, bijvoorbeeld ligplaatsenbeleid, beleid voor het gebruik van op- en afstaplocaties en vergunningeisen en -verdeling;

De voorstellen gedegen en zorgvuldig uitwerken en beleidsmatig (fact-based) en juridisch stevig onderbouwen in samenwerking met o.a. het Programmateam, interne stakeholders en de gemeentelijke juristen;

De voorstellen vertalen in regelgeving (bijvoorbeeld een verordening of reglement);

De eventuele onderzoeken uitzetten en aansturen die nodig zijn voor de onderbouwing van de beleidsvoorstellen;

De benodigde bestuurlijke stukken opstellen en de besluitvorming begeleiden.

 

Functie eisen:

Minimaal over een HBO werk- en denkniveau.

In de afgelopen 15 jaar, minimaal 10,5 jaar aantoonbare werkervaring opgedaan als senior beleidsadviseur met beleidsontwikkeling.

Ervaring met:

Beleid economische en/of marktordeningsvraagstukken of met verkeer en vervoer vraagstukken;

Vertaling van beleidsdoelstellingen in concrete voorstellen voor de aanpassing van regelgeving (bijvoorbeeld een verordening of regelement).

Werkervaring opgedaan binnen een 100.000+ gemeente.

Een sterke schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal.

In staat om te schakelen tussen de strategische, beleidsmatige, bestuurlijke en juridische dimensie van het vraagstuk.

Uitstekende projectmanagementvaardigheden.

 

Locatie: Amsterdam

Uren per week: 24-32
Start: z.s.m.

Eind: t/m 13-5-2019 m.o.o.v.
Graag reageren voor 23-4-2018 met cv (Word formaat en in het Nederlands, max 5 pag. en 1 ref.) waaruit kennis/ervaring in bovenstaande blijkt, inclusief een motivatie waarom u zichzelf geschikt acht voor deze functie.

Tevens dient uw reactie voorzien te zijn van:

Beschikbaarheidsdatum

Aantal uren per week

Uurtarief ex BTW, inclusief reis- en verblijfkosten

Vakantie plannen

Online solliciteren

Een geldig e-mailadres is verplicht.
Een geldig telefoonnummer is verplicht.